Wetswijziging: BV oprichten kan binnenkort online

28 juni 2023 Door: Cerena de Vries

Bent u geïnteresseerd in het oprichten van een besloten vennootschap (bv)? Er is goed nieuws, want binnenkort kunt een bv online oprichten. Het traditionele fysieke bezoek aan een notariskantoor is dan niet meer noodzakelijk. In plaats daarvan kunt u gebruikmaken van een digitaal oprichtingsproces dat verloopt via een digitale notariële akte. Deze digitale akte wordt opgesteld door de notaris, en het hele proces kan plaatsvinden via een digitale audio-videoverbinding. Hierdoor hoeft u niet persoonlijk aanwezig te zijn bij de notaris.

Voor identificatie maakt de notaris gebruik van een digitaal identificatiemiddel. Op die manier wordt uw identiteit vastgesteld. Bovendien zult u de akte online ondertekenen met behulp van een digitale handtekening.

Het is echter belangrijk op te merken dat de notaris het recht heeft om de online oprichting van de bv te weigeren in geval van vermoedelijke identiteitsfraude of wanneer er twijfels bestaan over uw handelingsbekwaamheid. In dat geval zult u persoonlijk naar het kantoor van de notaris moeten gaan om de oprichting van de bv af te ronden.

Op dit moment was het al mogelijk om een BV op te richten op afstand door middel van volmacht. Maar een complete digitale procedure was tot nu toe nog niet mogelijk.

Wanneer de wijziging in gaat, is nog onbekend maar het zal hoogstwaarschijnlijk niet lang meer gaan duren. Volg hier de stand van zaken met betrekking tot deze wetswijziging.

Op onze site vindt u onder de product categorie “ondernemen” meerdere documenten die relevant zijn voor (het oprichten van) een BV. Zoals verschillende modellen voor een Aandeelhoudersovereenkomst en een Directiereglement BV (zonder RvC).