Nieuwe auteursrecht regels voor het internet

29 april 2021 Door: Ruben Groeneveld

Op 7 juni 2021 is de ‘Implementatiewet richtlijn auteursrecht in de digitale eengemaakte markt’ in werking getreden. Met deze wet wordt de Europese richtlijn omgezet in Nederlandse wetgeving. De nieuwe wet heeft als doel om makers van auteursrechtelijk beschermd materiaal een betere onderhandelingspositie geven. Ook moet deze ervoor zorgen dat de markt voor auteursrechtelijk beschermd materiaal beter gaat functioneren.

Bescherming voor persuitgevers

Materiaal dat gemaakt wordt door persuitgevers mag voortaan niet meer zonder toestemming van de persuitgever? worden gebruikt op nieuwsservices, zoals Microsoft News, Yahoo News of Google News. Voortaan moeten gebruikers van materiaal van persuitgever? toestemming hebben, en dat kost geld. Dit is een extra vorm van bescherming voor de makers van auteursrechtelijk beschermd materiaal boven op het auteursrecht zelf.

Nieuwe regels voor delen auteursrechtelijk beschermd materiaal

De nieuwe wet bepaalt dat online platforms (zoals Facebook, YouTube en Twitter) voortaan als ‘openbaarmakers van uploads van gebruikers’ aangemerkt worden. Dit betekent dat zij het materiaal dat gebruikers op hun site uploaden moeten filteren door te check of dit geen inbreuk maakt op auteursrechten, voordat zij het openbaar kunnen maken. Ook moeten de platforms gaan betalen voor het delen van het auteursrechtelijk beschermd materiaal door een deel van hun advertentie-inkomsten af te staan.

Transparantieplicht

Een belangrijke nieuwe plicht is de transparantieplicht. Makers van auteursrechtelijk beschermd materiaal geven hun rechten vaak in licentie, of dragen deze over aan een andere partij. De transparantieplicht houdt in dat exploitanten van auteursrechtelijk beschermde materialen de maker moeten informeren over de exploitatie. Hierbij hoort in ieder geval informatie over de vormen van exploitatie, de inkomsten die de exploitant heeft, en de te betalen vergoeding.

Gebruik zonder toestemming

De nieuwe wet geeft voorbeelden van een aantal situaties waarin auteursrechtelijk beschermd materiaal zonder toestemming van de maker gebruikt mag worden. Dit mag bv. ? bij tekst en datamining (het geautomatiseerd doorzoeken van tekst en databanken) en bij gebruik door onderwijsinstellingen. Belangrijk is dat alleen docenten en studenten toegang tot het materiaal mogen hebben.

Thuiskopievergoedingen

Naast de makers zelf krijgen vanaf 7 juni 2021 ook uitgevers weer recht op thuiskopievergoedingen. Dit was door een uitspraak van het Europese Hof van Justitie sinds 2015 niet meer mogelijk, maar daar is nu weer aangepast door de richtlijn.

Voorbeeldcontracten auteursrecht

In onze webshop vindt u de volgende contracten met betrekking tot auteursrecht: