Nieuwe ontwikkelingen: “smart” zaken en iPaaS-dienstverlening

20 december 2018 Door: Lucas van Gilst

“Smart” zaken zijn zaken die een fysieke en software gestuurde component hebben. Via software heeft de eigenaar van een zo’n zaak – zelfs indien de zaak zich onder een derde bevindt – de controle over de zaak. Smart zaken kunnen dus op afstand worden bediend via de software.

iPaaS-dienstverlening

Smart zaken worden vaak aangeboden op basis van iPaaS-dienstverlening. iPaaS is de afkorting voor “Integration-Platform-as-a-Service”: een platform waar data en processen tussen verschillende systemen geïntegreerd kunnen worden.

Voorbeeld: omwentelingen vliegtuigmotoren

Een voorbeeld van een bedrijf dat iPaaS-dienstverlening aanbiedt is Rolls Royce. In plaats van vliegtuigmotoren levert Rolls Roys “omwentelingen” van vliegtuigmotoren aan klanten. Rolls Roys biedt daarbij een internetplatform aan waarbij gegevens uit sensoren in de vliegtuigmotoren samenkomen met gegevens over planningsschema’s van de luchtvaartmaatschappijen, weersvoorspellingen en de beschikbaarheid van plaats en onderdelen in onderhoudshangars. Experts hebben berekend wat de optimale situatie is voor de vliegtuigmotoren en het onderhoud ervan en die berekeningen zijn omgezet in computertaal. De software van Rolls Roys kan hiermee voor elk individueel vliegtuig een plan van onderhoud opstellen waar en wanneer het onderhoud aan de vliegtuigmotoren het beste kan geschieden.

Nieuw bedrijfsmodel

Capgemini Nederland twitterde dat iPaaS voor Rolls Roys heeft geresulteerd in een compleet nieuw bedrijfsmodel. 

Auteur: Lucas van Gilst