Overbruggingskrediet woning

22 februari 2017 Door: Lucas van Gilst

U bent ondernemer en wilt een andere woning kopen. Uw huidige woning heeft overwaarde. U wilt de overwaarde die vrijkomt uit de verkoop van uw huidige woning inzetten bij de aankoop van een nieuwe woning. Indien uw huidige woning nog niet is overgedragen, dan heeft u een overbruggingskrediet nodig. In dit blog leggen wij uit hoe u door een lening van uw onderneming dit overbruggingskrediet kunt sluiten en wat de voordelen daarvan zijn.

Wat is een overbruggingskrediet woning?

Een overbruggingskrediet is een tijdelijke lening die u kunt afsluiten om de aankoop van een nieuwe woning mogelijk te maken terwijl de overwaarde van het huidige huis nog niet is vrijgekomen. Zodra uw huidige woning wordt overgedragen komt de overwaarde vrij. U moet dan direct de lening aflossen. De rente die u betaalt voor de lening is aftrekbaar als indien u het de lening gebruikt voor de aankoop van uw nieuwe woning.

Rekenvoorbeeld

Vraagprijs woning die u wilt verkopen:        € 400.000,-
Hypotheek woning die u wil verkopen:        € 300.000,-
Beschikbaar bij verkoop:                                 € 100.000,-

Koopprijs nieuwe woning:                               € 600.000,-
Overbruggingskrediet:                                     € 100.000,-
Hypotheek nieuwe woning:                             € 500.000,-
Totaal financiering nieuwe woning:              € 600.000,-

Lening van uw onderneming

Indien u een onderneming heeft waarin voldoende liquide middelen aanwezig zijn, kunt u ervoor kiezen om een overbruggingskrediet af te sluiten met uw onderneming in plaats van een bank. U sluit daar een leningsovereenkomst voor waarbij uw onderneming optreedt als uitlener en u privé als lener. Dit heeft diverse voordelen.

Ten eerste bent u niet afhankelijk van de bank voor het verkrijgen van een overbruggingskrediet (banken zijn terughoudend in het verstrekken van zulke kredieten). Ten tweede is het goedkoper omdat u een lening met uw onderneming zelf kunt afsluiten en dus geen notariskosten en bankkosten betaalt. Ten derde betaalt u geen rente aan de bank, maar aan uw eigen onderneming. Ten vierde bent u voor het verkrijgen van een eventueel noodzakelijk verlenging (omdat uw huidige woning bijvoorbeeld nog niet is overgedragen) niet afhankelijk van de bank.

In onze webshop staat een model voor een overbruggingskrediet woning. Dit gaat om model BW 05 overbruggingskrediet woning. Dit model kan eenvoudig worden aangepast aan uw eigen situatie.