Softwarecontracten: SaaS, licenties en maatwerk

4 oktober 2024 Door: Cerena de Vries

Softwarecontracten zijn essentieel om de rechten en verplichtingen van zowel de leverancier als de klant vast te leggen bij het gebruik, de ontwikkeling, of de levering van software. Er zijn verschillende soorten overeenkomsten die de leverancier en de klant kunnen gaan aan, zoals een SaaS-overeenkomst, een software licentie of een software development contract voor het ontwikkelen van maatwerk software. Elk type softwarecontract heeft zijn eigen kenmerken en doel. In dit blog nemen wij u mee langs deze verschillende overeenkomsten.

De meest bekende soorten softwarecontracten:

  1. SaaS-overeenkomst (Software-as-a-Service)

    Een SaaS-overeenkomst legt de voorwaarden vast waaronder de klant toegang krijgt tot een cloud gebaseerde softwaretoepassing, die wordt gehost door de leverancier. De klant gebruikt de software via het internet, zonder dat deze lokaal wordt geïnstalleerd of eigendom wordt van de klant. De klant heeft uitsluitend toegang tot de software. Dit type overeenkomst komt vaak voor in een abonnementsmodel, waarbij de klant een maandelijkse of jaarlijkse vergoeding aan de leverancier betaalt voor het gebruik.

    De leverancier behoudt het eigendom van de software en is verantwoordelijk voor updates, beveiliging en onderhoud. Aangezien klantgegevens vaak in de “cloud” worden opgeslagen, is aandacht voor de beveiliging van cruciaal belang om de privacy en integriteit van deze gegevens te waarborgen.

    In onze webshop bieden wij onder meer een pakket van overeenkomsten aan die te gebruiken zijn bij een SaaS-oplossing.

  2. Softwarelicentieovereenkomst

    Een softwarelicentieovereenkomst verleent de klant het recht om specifieke software te gebruiken, doorgaans in ruil voor een eenmalige licentievergoeding of jaarlijkse betalingen. In tegenstelling tot een SaaS-oplossing wordt de software vaak lokaal geïnstalleerd op de systemen van de klant. Een bekend voorbeeld van zo’n klassieke softwarelicentie is Microsoft Office (Word, Excel) voor lokaal gebruik. Dit soort licenties zie je steeds minder, bijna alles is SaaS tegenwoordig.

    In de licentieovereenkomst worden bepalingen opgenomen over onder meer de duur van de licentie en het aantal gebruikers dat toegang heeft tot de software, bijvoorbeeld hoe vaak de software lokaal mag worden geïnstalleerd. Hoewel de software lokaal wordt geïnstalleerd, heeft de klant alleen gebruiksrechten, terwijl het intellectuele eigendom bij de leverancier blijft. Daarnaast kunnen in de overeenkomst afspraken worden gemaakt over jaarlijkse kosten voor updates en ondersteuning.

  3. Softwareontwikkelingscontract (Maatwerksoftware)

    Dit type contract wordt opgesteld wanneer een klant een softwareleverancier inschakelt om op maat gemaakte software te ontwikkelen. Bij dit type contract maken partijen uiteenlopende afspraken . Zo wordt er afgesproken wat de software moet kunnen, van wie de intellectuele eigendom is (vaak is dit de klant), en of de leverancier verantwoordelijk is voor het onderhoud en updates.

    Het grote verschil van dit type overeenkomst met een softwarelicentieovereenkomst of SaaS-overeenkomst is dat het hier gaat om een opdracht om software op maat te maken voor de klant. Er is dus niet standaard software waar de klant gebruik van mag maken, maar de software wordt specifiek voor de klant gebouwd.

    In onze webshop vindt u een algemene voorwaarden model die u kunt gebruiken bij de levering en het onderhoud van maatwerksoftware.

Het volgende blog gaat dieper in één van de drie softwarecontracten die besproken zijn in dit blog. Namelijk, de SaaS-oplossing.