Varianten shop-in-shop huurovereenkomst winkelruimte

14 januari 2018 Door: Lucas van Gilst

Shop-in-shop huurovereenkomst winkelruimte

Een shop-in-shop is een winkel in een een andere winkel. Een concept dat de afgelopen tijd steeds populairder is geworden. In dit blog gaan we wat dieper in op de verschillende varianten van een shop-in-shop huurovereenkomst winkelruimte die er bestaan.

Verschillende huurders

De bekendste variant zijn de shop-in-shops die je ziet in warenhuizen. Daar worden luxe producten van een specifieke fabrikant in een eigen ruimte verkocht. Voorbeeld hiervan is de Bijenkort met shop-in-shops van bv. Nespresso, Gucci, Prada en Tiffany & Co. In deze gevallen verhuurt de eigenaar van een warenhuis de ruimtes vaak los aan verschillende huurders.

Onderhuur

Daarnaast bestaat de variant van een huurder die een gedeelte van zijn winkelruimte onderverhuurt aan een andere huurder. Dit levert de hoofdhuurder een kostenbesparing op en kan ervoor zorgen dat een hoofdhuurder niet hoeft te verhuizen indien hij minder vierkante meters nodig heeft. Let op dat de hoofdhuurder standaard toestemming van de verhuurder nodig heeft om een gedeelte van de winkelruimte te onderverhuren.

Franchise

Ook in franchiseland wordt regelmatig gewerkt met shop-in-shops. In deze variant wordt vaak met gemende overeenkomsten gewerkt die niet als huurovereenkomst, maar als een licentieovereenkomst of franchiseovereenkomst worden aangeduid. In de praktijk is echter vaak sprake van een gemengde overeenkomst waarin een huurgedeelte aanwezig is. Bij winkelruimte heeft de franchisenemer dan vrijwel altijd recht op huurbescherming.

Onze modellen

In onze webshop zijn twee modellen van shop-in-shop huurovereenkomsten winkelruimte beschikbaar. De ene variant gaat uit van de situatie dat er een hoofdverhuurder is met meerdere huurders . De andere variant is een hoofdhuurder die een gedeelte van de winkel onderverhuurt aan een andere huurder. Beide varianten zijn verhuurdersvriendelijk want gebaseerd op de verhuurdersvriendelijke ROZ-modellen.  Op korte termijn zullen in onze webshop ook 2 huurdersvriendelijke modellen beschikbaar komen die zijn gebaseerd op de modellen van de Raad Nederlandse Detailhanden (RND).

Heeft u vragen over de modellen of wilt u advies over een shop-in-shop huurovereenkomst winkelruimte, dan helpen wij u graag verder.

Auteur: Lucas van Gilst