De voordelen van het gebruik van modelcontracten

16 januari 2024 Door: Cerena de Vries

In een wereld waarin bedrijven voortdurend streven naar efficiëntie en betrouwbaarheid, spelen juridische documenten een cruciale rol in het beschermen van belangen en het vastleggen van afspraken. Het gebruik van modelcontracten, gestandaardiseerde juridische sjablonen, is de laatste jaren aanzienlijk toegenomen. Deze opkomst is te wijten aan de vele voordelen die deze modelcontracten met zich meebrengen. In deze blog duiken we dieper in op de kracht modelcontracten en verkennen we de voordelen die gepaard gaan met het verstandig gebruik van modelcontracten.

De voordelen van het gebruik van modelcontracten

  1. Efficiëntie en Tijdsbesparing:

Een van de meest voor de hand liggende voordelen van modelcontracten is de tijdsbesparing die ze bieden. Aangezien veel van de clausules al zijn opgesteld, of als optie worden gegeven, wordt het proces van onderhandelen en opstellen van contracten aanzienlijk versneld. In plaats van alle bepalingen overeen te komen en zelfstandig op te stellen, zijn de gebruikelijke bepalingen al voor u opgenomen in het contract.

  1. Kostenbesparing:

Door het gebruik van modelcontracten kunnen juridische kosten worden beperkt. In plaats van een jurist in te schakelen voor het opstellen van een nieuw contract, kunnen bedrijven gebruik maken van bestaande modellen, waardoor kosten kunnen worden bespaard.

  1. Consistentie:

Modelcontracten zorgen voor consistentie in de juridische documentatie van een bedrijf. Dit is vooral belangrijk voor organisaties die regelmatig vergelijkbare overeenkomsten aangaan. Een modelcontract kan er in dit geval voor zorgen dat alle contracten op dezelfde manier zijn opgebouwd. Verder minimaliseert het gebruik van modellen de kans op fouten en juridische geschillen doordat er uniforme taal wordt gebruikt.

  1. Toegankelijkheid voor Kleine Ondernemingen:

Voor kleine ondernemingen die wellicht niet de middelen hebben om een team van juristen in dienst te nemen, bieden modelcontracten een toegankelijke oplossing. Ze stellen kleinere bedrijven in staat om op een professionele en juridisch verantwoorde manier overeenkomsten aan te gaan. Het is vaak beter om een goed modelcontract te gebruiken, dan zelf het wiel uit te gaan vinden en zonder juridische kennis zelf een contract op te gaan stellen.

Hoe wij het gebruik van modellen voor u nog makkelijker kunnen maken:

Ondanks de tips en hints die worden gegeven in onze modelcontracten kunnen de documenten toch soms nog lastig in gebruik zijn. Dit is met name het geval wanneer u niet juridisch onderlegt bent en/of de nodige juridische voorkennis heeft. Hier hebben wij wat op bedacht!

U kunt sinds vorig jaar contracten opstellen met gebruik van onze generator. Deze generator werkt met een vraag-antwoord structuur en is daardoor heel makkelijk in gebruik. Door de vragen te beantwoorden komen uw gegevens en afspraken op de juiste plaats in het contract te staan. Daarnaast biedt de generator u hints aan bij vragen die wat lastiger te beantwoorden kunnen zijn, zodat u weet wat er van u verwacht wordt.

Na betaling rolt er een kant-en-klaar contract uit welke u direct kunt gebruiken. Op de site van Voorbeeldcontract.nl bieden wij inmiddels al bij 21 contracten de optie aan om het contract op te stellen met behulp van onze generator.

Neem eens een kijkje bij bijvoorbeeld de volgende contracten hoe dit werkt! (U kunt de generator en de vragen gratis bekijken, u betaalt pas voor het verkrijgen van het ingevulde contract.)