Wat is een pre-exit overname?

1 april 2021 Door: Ruben Groeneveld

Het verkopen van een goed lopende onderneming in twee stappen wordt steeds vaker de ‘pre-exit’ strategie genoemd. Bij een pre-exit overname zoekt de ondernemer (vaak de DGA) een investeerder die geïnteresseerd is in een deel van zijn onderneming te kopen. Als deze investeerder gevonden is verkoopt de ondernemer hem een deel van de aandelen in de onderneming. Dit kan in de praktijk variëren van 30 tot 80 procent van de aandelen, maar meestal gaat het om de verkoop van een meerderheidsaandeel en houdt de ondernemer nog een minderheidsbelang.

Soms wordt gekozen voor de oprichting van een nieuwe koopholding. Deze koopholding koopt alle aandelen van de ondernemer en geeft nieuwe aandelen uit aan de ondernemer en de investeerder, in een afgesproken verhouding. De ondernemer betaalt deze nieuwe aandelen dan met een deel van de koopprijs die hij heeft ontvangen.

Voordelen van een pre-exit overname

Het grootste voordeel van een pre-exit overname is dat na de gedeeltelijke verkoop, en dus voor de ‘echte’ exit wordt gewerkt aan verdere groei, zodat de onderneming uiteindelijk meer oplevert. Deze groei wordt versneld doordat de investeerder vaak een groot netwerk heeft en kapitaal kan inbrengen. Dit levert uiteindelijk zowel een voordeel voor de ondernemer als voor de investeerder op. Gebruikelijk is dat na 5 tot 7 jaar de overige aandelen worden verkocht, samen met de aandelen van de investeerder.

Een ander voordeel van een pre-exit waarbij een minderheidsbelang wordt verkocht is dat de ondernemer baas blijft over zijn eigen bedrijf, maar wel al voor een deel kan ‘cashen’ zodat hij financiële onafhankelijkheid kan creëren Daarnaast is de pre-exit minder rigoureus is dan de verkoop van alle aandelen in één klap. Daardoor kunnen klanten, leveranciers en medewerkers van de onderneming alvast wennen aan de nieuwe situatie. Ook kan dit ervoor zorgen dat het risico dat klanten na de overname vertrekken kleiner.

Nadelen van een pre-exit overname

Nadeel van de pre-exit kan zijn, dat de ondernemer een deel van de aandelen in zijn onderneming kwijt is, wanneer hij van gedachten verandert en de onderneming toch niet volledig wil verkopen. In dat geval moet hij de verkochte aandelen terugkopen of doorgaan met de investeerder. Een ander nadeel kan zijn dat voor de beoogde pre-exit vaak financiering door de koopholding moet worden aangetrokken bij de bank. Niet elke ondernemer heeft daar (in de eindfase van zijn carrière) oren naar.

On onze webshop vindt u verschillende modellen die u kunt gebruiken voor de pre-exit, zoals de Koop-Verkoopovereenkomst Aandelen Locked Box en de Aandeelovereenkomst Ongelijkwaardige Verhoudingen.